Verificarea presupunerii initiale

Verificarea presupunerii că simplificarea ofertei la un singur serviciu va fi apreciată de către clienții mei e un lucru vital în cele ce urmează a se face pentru a nu construi castele pe nisip.

Iată ce am făcut pentru asta:

Am contactat 7 întreprizători ce aveau afaceri de vânzare în online, nu pentru a le propune o colaborare, ci pentru a discuta despre lucrurile considerate de ei ca fiind importante în vânzarea afacerii lor.

Nu prea știau ce implică vânzarea unei afaceri. O considerau ca fiind ceva foarte apropiat de vânzarea unui imobil. Chiar și comisionul de succes îl credeau la fel. Spuneau că și-ar dori ca cineva să le vândă afacerea, fără implicarea lor directă. Spre final, fără a cere nimic, le spuneam de experiența proprie legată de încercarea nereușită de a vinde 2 afaceri făcând toate etapele, așa cum își doreau ei. Apoi le-am spus de dublul succes pe care l-am avut în vânzarea altor 2 afaceri cărora le-am furnizat doar uneltele necesare – restul activității fiind făcut de întreprinzătorii respectivi. Pe 2 i-am simțit sceptici, le-am mulțumit pentru informațiile date și simpul acordat și am terminat discuția.

Cu ceilalți 5 am pornit mai departe, încercând să testez și prețul dorit de mine pentru acest servici. Nu le-am cerut să-mi spună cât ar valora aceste lucruri pentru ei pentru că ar fi fost evident: cât mai puțin. Poate ar fi trebuit să-i întreb cât îi costă lunar afacerea în ideea că nu se vinde și cât pierd din valoarea ei lună-de-lună. Dar o voi face în viitorul apropiat. Concluzia a fost unanimă: prețul de 5000 Euro li s-a părut ca fiind prea scump.

Am mers un pas mai departe pentru a găsi eventuale explicații alte faptului că li s-a părut scump. Personal credeam că pentru o afacere ce valorează cel puțin 200.000 Euro, cei 5000 Euro reprezintă 2,5% din valoarea ei și jumătate sau mai puțin decât comisionul minim de succes în cazul unei vânzări (fără a mai calcula avansul și garanția). Dacă afacerea ar valora 1 milion Euro, prețul meu ar fi reprezentat 0,5%. Practic, o nimica toată. De aceea eram nedumerit. Am căutat firmele respective pe mfinante.gov.ro și s-a lămurit misterul: afacerile respective erau departe de a fi atât de profitabile pe cât spuneau ei și doreau să pară. De fapt, erau chiar la un pas de a fi închise. Și acum mă întreb cum doresc ei să-și vândă afacerile, oferind date inexacte, ce pot fi ușor verificate?

 

În aceste 12 zile am fost contactat de 4 întreprinzători ce doreau să-și vândă afacerile sau doar una dintre ele. Doi dintre ei nu știau de acest serviciul nou (produsul nou) așa că discuțiile au fost similare cu celelalte 7. Unul dintre cei ce știa despre acesta (numit Partener) l-a considerat prea scump pentru afacerea lui de 2 milioane Euro, din același motiv ca și ceilalți.

Însă ultimul întreprinzător dorește să colaborăm.

Asta mi-a dat speranțe pentru a continuia ceea ce am început. Simt că e drumul cel bun.

 

Citește continuarea articolului dând click aici.