Povestea noastră

Suntem de 3 ani în această piață.

Am avut câteva succese până acum, de care suntem foarte mândri.

Am vrut să vedem dacă putem vinde ceva cu o poveste. Dar nu lucru mărunt pe care cineva l-ar cumpăra dintr-un impuls. Nu. Ceva scump. Doar că nu știam pe ce anume să ne testăm ideea. Am trecut de la castele și apartamente de lux din Franța la pensiuni și hoteluri din Băile Felix până ne-am amintit că de fapt noi suntem întreprinzători. Așa că de ce n-am încerca să vindem o Afacere cu o poveste?

Am pus un anunț pe Facebook. Într-o singură lună ne-au venit 46 de cereri din partea unor întreprinzători de a le vinde afacerile. Ne-am întâlnit cu 2 dintre ei, ce aveau afaceri mai mari: o fermă de vaci mai deosebite din Brașov și o fermă piscicolă de circa 80 hectare de luciu de apă situată undeva în centrul Transilvaniei. Unul din asociații fermei de vaci s-a dovedit o persoană extrem de dificilă. Iar noi niște proști. N-a mai ieșit nimic. Venind înapoi de la Brașov ne-am întâlnit cu proprietarul fermei piscicole. Era un munte de om la circa 60 de ani. Ne povestea pe băncuța din lemn de pe malul lacului său cum a „călcat” fiecare centimetru al lacului de cel puțin 3 ori, cum a fost când s-a angajat inginer piscicol stagiar la acea fermă cu mai bine de 30 ani în urmă, cum a visat mereu după Revoluție să obțină el respectiva fermă, lucrurile pe care le-a făcut pentru ferma sa și multe altele. Dar mai ales ziua în care șefii din București au hotărât că vor ferma numai pentru ei și pe el să-l dea afară pentru a-și pierde dreptul de preemțiune asupra ei, drept pe care îl avea ca și director al fermei în situația în care aceasta s-ar privatiza. A fost extrem de abil și în ultima clipă a reușit să întoarcă situația în favoarea lui. A luat el ferma piscicolă. A doua zi când s-a privit în oglindă a văzut un om cărunt. Albise în urma stresului din ziua precedentă. Au urmat probleme cu inima și un by-pass. Apoi o boală cruntă: Parkinson. Doi ani n-a ieșit din casă din cauza depresiei. În tot acest timp băncuța pe care erau așezați pe marginea lacului tremura continuu. Inițial nu știam de ce.

Ne-a pus pe gânduri cele auzite. Reușise să dea viață visului său, dar plătise scump pentru acest lucru. Acum nu-și mai dorea decât să vândă lacul ce devenise între timp o povară pentru el și să poată cumpăra o locuință decentă unde să-și trăiască restul vieții într-un mod liniștit și cât mai demn. Se gândea mereu la soția sa, o persoană caldă și foarte amabilă. Își dorea ca ea să nu aibă probleme financiare atunci când el nu va mai fi.

„Bine. Hai să încercăm să o vindem” i-am spus bătrânului inginer piscicol. Am găsit o poveste morală pentru adulți pe internet ce se potrivea foarte bine cu lacul său, am tradus-o în română și maghiară, i-am adăugat la final legătura cu lacul de vânzare și datele noastre de contact. Promovarea pe Facebook a avut un succes nesperat. Cu toate acestea, din păcate n-am reușit să-i vindem afacerea. Partea bună a fost că măcar ideea a fost testată: o poveste vinde dacă e dublată de o strategie bună și ceva bani pentru promovare.

Deși ulterior am vândut mai multe afaceri mici, ne tot gândeam de ce n-am reușit vânzarea fermei piscicole. Probabil nu știam cum să o facem. Nu avea o mare experiență în a vinde afaceri până atunci deoarece le-am vândut doar pe ale noastre.

Însă cele 46 de cereri de vânzare a afacerilor primite pe Facebook ne-au arătat clar că este o mare durere în domeniu. Iar această durere este tocmai atunci când ar fi cel mai important ca totul să se sfârșească cu bine.

Am promis să facem ceva ce să schimbe situația. Deoarece nu am găsit în România un mentor care să ne ajute pe acest drum, am citit și am experimentat cât mai multe modalități posibile de a vinde o afacere. Ulterior ne-am dat seama că vânzarea unei afaceri este similară cu etapa de vopsirea unor uși din lemn. Știam că succesul vopsirii depinde în proporție de peste 75% de calitatea pregătirii „în alb” a respectivelor uși. Adică de realizarea tuturor etapelor de șlefuire și de reparație a defectelor. Dacă pregătirea „în alb” a fost făcută în mod adecvat, vopsirea e ușoară, iar finețea și calitatea finală e practic garantată. În mod similar, dacă afacerea e pregătită pentru vânzare, aceasta se va vinde mult mai ușor și la un preț semnificativ mai mare.

Am continuat prin a-i ajuta pe întreprinzătorii din diferite industrii să-și pregătească afacerile pentru vânzare. Ne-am gândit la faptul că nu se știe niciodată când aceștia vor dori sau vor fi nevoiți să o vândă, la fel ca și inginerul piscicol căruia nu am reușit să-i vindem afacerea. Astfel le trimitem lunar câte o idee practică de pregătire a afacerii lor pentru vânzare. Idei ce să conducă totodată la creșterea valorii afacerii lor, în situația în care nu vor dori să o vândă.

Așa a ajuns la cei 96 de întreprinzători cărora le trimitem lunar câte o scrisoare cu o astfel de idee practică. Inițial erau 100 de întreprinzători dar 2 dintre ei ne-au cerut să nu le mai trimitem nicio scrisoare și alți doi erau în pușcărie. O doamnă întreprinzătoare ne-a sunat după 3 luni cerându-ne să îi trimitem din nou scrisoarea anterioară deoarece a rătăcit-o și îi plăcea foarte mult ideea pe care tocmai o primise. Am trăit o mulțumire interioară foarte intensă și i-am trimis-o imediat printr-un curier rapid. A fost o confirmare pentru noi că eram pe drumul bun.

Cartea pe care am scris-o a fost o continuare firească a acestui demers. O poți comanda pe un alt site al nostru dând click aici sau pe imaginea cărții de mai jos:

pregătirea afacerii pentru vânzare

 

Noi credem că astfel vom putea fi mult mai de folos întreprinzătorilor români.

Sa discutăm despre pregătirea unei afaceri pentru vânzare