Blog

Cât poți pierde din valoarea afacerii tale?

Chestionar pregatirea afacerii pentru vanzare

Poți pierde oricât între 20-50% din valoarea afacerii tale doar pentru simplul fapt că ea nu e pregătită pentru vânzare.

Cum așa?

Când anume?

Chiar spre finalul întregului proces de vânzare. Dar hai vorbim sumar despre acest proces de vânzare pentru a înțelege mai bine mecanismul.

Citește în continuare „Cât poți pierde din valoarea afacerii tale?”

Nu o vând acum că mai vreau să…

Cei mai mulți întreprinzători se gândesc din când în când că le-ar fi cel mai bine dacă ar ieși din afacerea ce o conduc și ar începe un alt capitol din viața lor. Nu cred că e vreunul dintre noi ce nu s-a gândit măcar o dată la asta. Mai ales atunci când avem în față o problemă majoră.


Foarte puțini facem însă pasul dorit. Dacă tocmai am avea o problemă în afaceri, poate că ieșirea din ea nu ar fi cea mai bună soluție. Însă cei mai mulți vom trece peste problemele respective. Retrospectiv nu putem să nu ne gândim că poate totuși ar fi momentul să facem altceva. Dar nu chiar acum. Mai bine mai aștept puțin…

Citește în continuare „Nu o vând acum că mai vreau să…”

Vinde-ți afacerea copiilor tăi

Vanzare afacere copii schimb de generatii

La fel ca orice părinte, atunci când oferi ceva copiilor tăi, le-o dai de bună voie și cu inima deschisă, fie că e vorba de un lucru mărunt sau unul mare, cum ar fi cedarea afacerii tale. Probabil cu toți considerăm o astfel de stare ca fiind normală. N-aș fi inclus această idee în seria modalităților de a-ți vinde afacerea dacă nu citeam cu câțiva ani în urmă într-un articol de pe net un alt punct de vedere.

Acesta milita pentru vânzarea afacerii următoarei generații și nu pentru cedare gratuită a ei. Cum să-ți vinzi afacerea copiilor tăi? Doar le dorești tot binele din lume. Vrei să-i vezi fericiți. Vrei să-i ajuți cât de mult poți pentru a porni „cu dreptul” în viață. Pe urmă îți dorești să-și continue drumul cât mai bine, cât mai frumos, cât mai ușor posibil. Sau cel puțin eu, tatăl a doi copii, asta doresc. Așa că m-a intrigat articolul și am căutat rațiunea acestui demers.

Citește în continuare „Vinde-ți afacerea copiilor tăi”

Vânzarea afacerii către angajații din corporații

Un alt posibil mod de a-ți vinde afacerea: în rate, către angajații din corporații.

vânzare afacere către angajații din corporații

Cu circa două săptămâni în urmă un întreprinzător (prieten pe LinkedIn) mi-a cerut să-l ajut în vânzarea afacerii sale. Din păcate, de mai bine de 1 an am ales să nu mă mai ocup de vânzarea unor afaceri mai mici de 5 milioane Euro și nu l-am putut ajuta în mod direct.

Însă era una foarte frumoasă, crescută pe baze solide an de an, iar prezentarea sa,… ei bine, m-a impresionat mult. Era mult peste așteptări, realizată într-un mod profesionist. Probabil a mai încercat să o vândă. Bravo lui pentru asta!

Ceea ce mi-a atras atenția era faptul că avea circa 2000 de clienți individuali cu venituri medii spre mari, angajați în marile corporații de la noi din țară, cumpărându-i produsele în mod repetate – sau cel puțin o bună parte din ei.

Citește în continuare „Vânzarea afacerii către angajații din corporații”

Vinde afacerea angajaților tăi: Abordarea discuției cu ei

În articolul anterior (îl poți citi dă click aici) am scris despre posibilitatea de a-ți vinde afacerea angajaților tăi (MBO – Management BuyOut), fie ei muncitori simpli dacă afacerea ta e relativ mică, fie echipei tale de conducere, dacă ai una.

Am promis să continui cu abordarea angajaților în acest sens, a discuției cu aceștia. Iată câteva idei posibile, testate de mine.

Vinde afacerea angajaților - Abordarea discutiei MBO
Citește în continuare „Vinde afacerea angajaților tăi: Abordarea discuției cu ei”

Vinde-o angajaților tăi

Poate sună cumva stupid.

Cum să-ți vinzi afacerea angajaților tăi? Oare au ei banii necesari? Dacă ar avea, de ce ar mai lucra pentru tine?

Da, nu au banii necesari. Sau nu toți. Dar banii îi ai deja tu. Ei trebuie doar să ți-i dea înapoi.

Vinde afacerea angajatilor tai

Iar dacă banii nu mai sunt astfel o problemă, hai să vedem ce alte atuuri ar avea angajații tăi.

Citește în continuare „Vinde-o angajaților tăi”

Cum se (mai) poate vinde o afacere (2)

Cum se mai poate vinde o afacere (2)

Pentru a înțelege mecanismul acestei vânzări, hai să vedem prima dată cum se extind firmele de succes, transformându-se din firme locale, naționale în firme globale, multi-naționale.

Unele firme caută piețele mari sau foarte mari ce au un număr de potențiali cumpărători cât mai ridicat și cu venituri cât mai mari. Pe urmă își duc întreaga infrastructură în acel loc sau crează una acolo. Fac asta pornind de la zero sau preluând o firmă locală. În general, într-un final reușesc să atingă ceea ce își doresc.

Citește în continuare „Cum se (mai) poate vinde o afacere (2)”

Cum (NU) se vinde o afacere – 1

Cea mai simplă metodă de a vinde o afacere e cea pe care aproape toți o folosesc sunt anunțurile online. Nu sunt multe în România. Vei găsi afaceri de diferite dimensiuni: de la extrem de mici la afaceri medii, după „standardele” noastre. Pentru câțiva zeci de Euro plătiți în fiecare lună reușești să o și promovezi. Adică să apară pe primele locuri din noianul de anunțuri. În rest… cam atât. Nu mai poți face mare lucru decât să aștepți.

Și chiar te pregătesc în descrieri să aștepți liniștit cam 18 luni sau mai mult până să o vinzi. E evident că investitorii cu cel puțin câteva sute de mii de Euro stau cu ochii lipiți de anunțurile publicitare din România și abia așteaptă să-și investească resursele 🙂 De ce n-ar face asta? Doar e un anunț deja promovat în online? 🙂

Citește în continuare „Cum (NU) se vinde o afacere – 1”

Afacerea e Produsul

Zilele acestea am fost „blocat” pe ideea: „Afacerea e Produsul!”

De obicei scap să mă mai gândesc mereu la un anumit lucru dacă scriu despre el. Iar unele „scrieri” devin postări…

Da, orice afacere produce anumite bunuri (produse) sau servicii. La fel și afacerea ta sau a mea. Ceea ce simt că mereu ne scapă vederii – cel puțin mie – este tocmai faptul evident că afacerea noastră le produce. De aceea afacerea noastră ar trebui să fie cel mai bun și mai valoros Produs.

Totul se învârte în jurul acestei idei, fie că suntem conștienți de acest lucru, fie că nu.

Citește în continuare „Afacerea e Produsul”

Loialitate

Cu toții o cerem. O pretindem. Ca întreprinzători, cu atât mai mult.

Iar când ajungem să ne vindem afacerea, un punct foarte important din agenda cumpărătorului ei este chiar aceasta: loialitatea clienților, a angajaților și a furnizorilor față de afacerea noastră. E un subiect extrem de vast. Azi mă refer doar la loialitatea clienților noștri față de afacerile noastre.

Peste tot putem citi că loialitatea clienților tinde să devină o utopie, atât față de micile afaceri cât și față de marile „brand-uri”. De cele mai multe ori observăm că ajunge o campanie cât de cât iscusită sau o mică reducere de preț iar clientul nostru devine clientul competitorilor noștri. Și rămânem cu un gust amar al efortului inutil: „- Am încercat mereu să-l mulțumim iar acum uite „recunoștința”, uite „loialitatea”! A ținut până la prima adiere de vânt. Mai merită așadar să investești într-o relație bună, chiar deosebită cu clientul tău?”

Citește în continuare „Loialitate”