Idei de afaceri

Alături de alte 10.000 de persoane ce caută lunar idei de afaceri pe Google, n-am găsit decât francize, articole de presă pe această temă, reclame… Nimic ce aș putea folosi. Am căutat cu cuvinte-cheie mai specifice: la fel.

Așa că încerc un răspuns la această temă.

Cred că întrebarea pe care ti-o pui când cauți „idei de afaceri” e cum să găsești o afacere bună în care să investești. Și unde anume să o cauți. Sunt mai multe locuri. Uite câteva:

1. Caută acolo unde găsești afaceri reale, nu închipuite, pe hârtie. Unde?

a). în jurul tău, peste tot. Fă o plimbare într-o localitate mai mare (dacă stai în una mai mică) și uită-te ce există deja. Fii atent la ce cumpără oamenii, ce cară sau au în mâini, ce poartă – eventual ce-și doresc să cumpere cunoscuții tăi în viitorul apropiat. Vei găsi foarte multe idei de afaceri

b). du-te la expozitii sau târguri (acum sunt pe diferite teme: al mestesugarilor, a toamnei, a micilor întreprinzători etc) . Iar acolo vorbeste cu întreprinzătorii ce au standuri deschise. Vei afla multe lucruri din domeniul lor, primind răspunsuri sincere la problemele ce te interesează.

c). fă o listă cu ce ai cumpărat în ultima vreme, rezultând o adevărată listă cu idei de afaceri. Dacă tu ai cumpărat acele produse, si altii le vor cumpăra. Alege câteva idei de produse sau servicii si testează-le, încercând să vinzi câteva din ele. Vei stii astfel foarte multe despre tine si afacerea în care te pregătesti să intri.

d). caută pe site-uri de anunturi publicitare. Nu sunt foarte multe site-uri ce postează anunturi cu afaceri de vanzare. Si al nostru este printre ele ( https://afaceridevanzare.com )

Nu toate anunturile sunt afaceri falimentare sau chiar falimentate, desi vor fi destul de multe.

O bună parte din ele sunt afaceri bune sau chiar foarte bune, ce sunt de vânzare din diferite motive, cum ar fi:

Asociații s-au certat ireconciliabil sau, în cazul unui cuplu, au divortat

Întreprinzătorul are o problem serioasă de sănătate si nu mai poate continua afacerea

Sunt persoane mai învârstă si vor o bătrânete linistită

Au obosit și vor să facă ceva nou

Nu au un plan de succesiune sau pe cineva din familie care să le preia afacerea

Unii, foarte putini, sunt profesionisti: crează afaceri si le vând când încă sunt în crestere

Altii au găsit o oportunitate în altă tară de care vor să profite – înainte de plecare vor să-si vândă mica afacere.

Merită o căutare. Vei găsi multe idei de afaceri deja verificate, relativ bune.

2. Există o nouă tendintă în domeniul nostru: ca noii întreprinzători să cumpere afaceri stabile, consacrate.

Să pornesti o afacere nu e deloc atât de simplu pe cât pare. Sansele reale de succes sunt mici. Asa că a cumpăra una care functionează deja bine poate fi cheia succesului.

Ok. Nu e deloc o idee nouă. Asta fac firmele de investitii financiare, investitorii strategici ce-si cumpără concurenta sau furnizorii…

Dar modalitatea nouă e chiar interesantă. O găsesti aici, în engleză: https://www.toptal.com/finance/startup-funding-consultants/search-fund

Ti-o descriu în câteva cuvinte iar dacă îti place ideea si te interesează să o aplici, o poti citi integral pe urmă. Dar trebuie să fii cu adevărat bun în domeniul tău sau să fii lucrat în domeniul financiar, investitii finaciare, management, consultantă – pentru a avea sanse reale.

Primul pas e să îți găsesti o firmă de investitii finaciare (de Venture Capital sau de Private Equity, în general) ce să fie în faza de investitii a unui (nou) fond. Sunt foarte multe astfel de firme. Dacă vrei, îti trimit o listă cu circa 400 astfel de firme.

Îi contactezi vorbind despre intentiile tale – un fel de plan de afaceri numit „Private Placement Memorandum”. De fapt, le ceri bani pentru a cumpăra o afacere. De cele mai multe ori încă nu stii ce afacere vei dori să preiei – poate doar domeniul. În mod normal vă veti întelege pe 2 sume: una mai mică, ce acoperă de fapt niste cheltuieli salariale si de functionare a unui mic birou pe perioada căutărilor de firme potrivite si o alta mult mai consistentă destinată achizitiei propriu-zise.

Odată cu preluarea unei firmei dorite vei prelua si functia de director executiv al acesteia (CEO), ocupându-te de administrarea si cresterea valorii ei. Vei continua să lucrezi foarte strâns cu finantatorul tău, fiind într-un fel, angajatul său. Ce câstigi? Când valoarea firmei va atinge o anumită sumă, se va vinde – într-un fel sau altul. Pe lângă relativa libertate de decizie, pozitia de CEO, conducerea unei afaceri ca si cum ar fi numai a ta, vei mai primi o parte din cresterea de valoare a firmei. Pe urmă, doar tu stii ce vrei să faci mai departe: să preiei o nouă firmă, în conditii similare, să-ti faci afacerea ta, să-ti iei un an sabatic, să investesti direct în afacerile altora…

Deci cauti idei de afaceri? Acum poate îti va fi mai simplu. Dacă ai tu alte idei de afaceri te rog să le scrii aici, ca si comentarii. Multumesc.

Mult succes în tot ceea ce faci!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s