Evaluarea afacerii – o metodă simplă

– Cam cât as putea cere pe ea? Si cum să fac evaluarea afacerii mele?” mă întreabă adesea colegii întreprinzători ce doresc să-si vândă afacerea, chiar de la prima discuție telefonică.

Din respect pentru ei, mă feresc să le dau eu un pret. Consider că doar ei au acest drept deoarece afacerea e rodul muncii lor. Oricum, ei au deja în minte o sumă pentru care s-ar despărti de ea, iar această sumă e foarte aproape de realitate. Doar că au nevoie de o confirmare a ei – în cele mai multe cazuri.

Poate te astepti să-ti dau o idee despre evaluarea afacerii tale… Am mai scris un alte 2 articole cu ceva timp în urmă: pe cel mai recent îl poti citi aici, iar pe cel anterior aici. Iată una în cele ce urmează. Este una mai simplă pe care o poti face singur, cu un creion si o coală de hârtie.

Ideea de bază în evaluarea afacerii este de a calcula si a a aduce în prezent valoarea profiturilor viitoare. Si mai simplu: cât va plăti cineva azi pentru profiturile viitoare ale afacerii, pe o perioadă de 10 ani, să zicem.

Hai să luăm un exemplu foarte simplu al unei afaceri ce  realizează un profit anual de 1 milion Euro, timp de 10 ani. Calculând cu o „dobândă” (o rată de discount) anuală de 15%, atunci valoarea actuală a 1 milion Euro la sfârșitul primului an va fi de circa 850.000 Euro, cu circa 15% mai putin. Mai exact de 869.565,22 Euro. Dar să nu complicăm foarte mult calculele.

Însă nu e deloc sigur că afacerea noastră va putea obtine anual 1 milion Euro, timp de 10 ani. Dacă nu, schimbăm suma cu cea estimată de noi si refacem calculele.

În graficul de mai jos avem un astfel de calcul, folosind o crestere a afacerii noatre egală cu zero:

Evaluarea afacerii folosind o metodă simplă
Evaluarea afacerii simplă cu crestere zero

Într-o evaluare mai aproape de realitate, lucrurile nu sunt atât de simple. În primul rând, orice afacere fie creste, fie scade. Dacă anul trecut a avut 1 milion Euro profit, anul acesta va fi diferit.

Afacerile pregătite pentru vânzare au de regulă o profitabilitate ridicată. Dacă vom considera aceeasi „dobândă” de 15% si o crestere a afacerii, a profitului ei, cu 20% în fiecare din cei 10 ani, vom avea datele din tabelul următor:

Evaluarea afacerii folosind o metodă simplă cu crestere 20%
Evaluarea afacerii folosind o metodă simplă cu crestere 20%

Valoarea de 844.340 Euro de la sfârsitul anului al treilea am obtinut-o aplicând de 3 ori scăderea „dobânzii” de 15%, câte una pt fiecare an, adică: 1.440.000 x 0,85 x 0,85 x 0,85. După acelasi algoritm am procedat în continuare. Dar tu poti schimba cresterile (chiar de la an la an) si „dobânzile” după cum crezi că ar fi cât mai reale în cazul tău.

Mai poti tine cont si de alti factori ce pot influenta semnificativ valoarea afacerii tale, cum ar fi:

  • Situația economic generală, conditiile pietei, perioadele de expansiune sau criză economică în care tocmai ne aflăm
  • De predictibilitatea profitului afacerii tale
  • De numărul si dimensiunea clientilor tăi: dacă ai clienti mari, foarte importanti, cu o pondere de peste 10% din vânzările tale pe fiecare astfel de client, acest lucru va avea un impact negativ asupra evaluării afacerii deoarece mereu există riscul pierderii unui astfel de client, deci a unei părti semnificative din profit.
  • De etapa de dezvoltare a afacerii tale etc.

Tot ce am discutat până acum e partea de „soft” a evaluării afacerii, dacă îmi permiti o comparatie cu domeniul calculatoarelor – mai exact, cât va plăti un cumpărător pentru a avea un mecanism ce să-i genereze acele profituri viitoare. La această valoare adaugă valoarea reală a imobilelor afacerii tale, ale utilajelor, autoturismelor, licentelor sau alte bunuri, adică părtile „hard” ale acesteia.

Dacă crezi că te ajută, poti apela si la anumite programe pentru evaluarea afacerii ca si www.valuadder.com. Vei obtine 5 metode de calcul ale valorii afacerii tale.

În final îti sugerez 2 lucruri, dacă vrei să-ți vinzi afacerea:

  1. Nu plăti pentru o evaluare formală a afacerii tale

N-are rost. Pe 9 din 10 investitori nu-i vor interesa deloc evaluarea afacerii de zeci de pagini pe care ai dat mii de Euro sau chiar mai mult. Majoritatea îti vor spune ei cât valorează afacerea ta. Si poate că au dreptate: afacerea ta valorează exact atât cât poti obtine pe ea.

Dar dacă e un caz de partaj într-un divort între parteneri sau doresti să-ti listezi firma la bursă, atunci fă acea evaluare formală.

  1. Găseste-ti un consultant bun M&A

Firmele mari de audit si de consultantă sunt interesate de intermedierea afacerilor mari, chiar de sute de milioane de Euro deoarece comisionul e mult mai mare pentru aceeasi muncă. Dacă valoarea afacerii tale e de până în 30 milioane de Euro, „cei mari” nu vor fi foarte interesati în a o intermedia, în a-ți căuta activ potentiali investitori. Însă un consultant independent, cu o firmă mică, da – pentru o astfel de firmă esti un client foarte important.

În perioada de 6-24 luni cât poate dura întregul proces, firma ta trebuie să functioneze într-un mod remarcabil, cu motoarele turate la maxim, cu o profitabilitate fără precedent, dacă doresti ca să obtii un pret premium pentru ea. Asta în sine îti va fi foarte dificil de realizat. Îti va consuma aproape tot timpul si îti va solicita toată atentia. Îti va fi aproape imposibil să mai aloci timp si pentru găsirea, apoi contactarea potentialilor investitori interesati în a-ti prelua afacerea. Asa că un consultant M&A ar fi cel mai bun aliat alt tău.

În plus, un bun consultant M&A se va concentra să-ti aducă cât mai multi investitori pentru ca pretul tranzactiei afacerii tale să fie cât mai mare.

Dacă tocmai ai nevoie de unul, hai să discutăm.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s