Cât ar valora afacerea mea?

 

Majoritatea cu care am discutat săptămâna aceasta m-au întrebat cât ar valora afacerea lor? E o întrebare firească, deoarece erau interesați de o posibilă vânzarea.

Nu sunt evaluator și nici nu-mi place contabilitatea, dar voi încerca să răspund în acest articol acestei întrebări.

Sunt extrem de multe variante de a calcula valoarea unei firme, ajungând de fiecare dată la rezultate diferite.

Francezii, de exemplu, au circa 77 de metode de evaluare, însumând valorile contabile ale activelor cu fondul comercial al afacerii, adică suma valorilor tangibile și a celor intangibile (ca și marca, vadul comercial, clienții, know-how-ul, calitatea angajaților, brevete și invenții etc.). Anglo-saxonii sunt mai practici. Au văzut că valorile firmelor cotate la bursă din același domeniu sau similare, împărțite la aceiași indicatori (cum ar fi EBITDA, EVA, P/E etc.) tind să dea niște numere constante. Pe acestea le-au numit „multiplicatori”. Iar în ultima perioadă, în aceste valori sunt calculate influența riscului de creștere ale afacerii, ponderea clienților principali sau produselor de vârf din total etc.

Poți și tu aplica foarte simplu această metodă completând datele cerute în formularul de aici.

De reținut însă că fiecare metodă își are avantajele și neajunsurile sale. Niciuna nu e perfectă. Nici n-are cum, deoarece valoarea e doar in ochii cumpărătorului și se va ajunge la aceasta în unor negocieri. De aceea eu consider că importanța acestei evaluări este faptul că e un prim punct de pornire în jocul negocierilor.

Este o valoare maximală pe care cumpărătorul va încerca mereu să o reducă, invocând diferite lipsuri ale afacerii. Cum nici o afacere nu e perfectă, pare că această „bătălie” este câștigată mereu de către cumpărător.

Atu-ul mare al vânzătorului  este că are o singură afacere de vânzare, un singur produs. Îmi place însă să echilibrăm balanța sau să o pun ușor în favoarea acestuia – normal, sunt plătit de către vânzător. Cum fac asta? Asigurându-mă că vor fi cel puțin 2 potențiali cumpărători ce se gândesc în mod serios la achiziția respectivei afaceri.

Dacă ne jucăm bine cărțile, vom obține un preț bun. Poate unul chiar mai mare decât cel cerut inițial…

auction-hammer

Insă mai trebuie să spun că vânzarea unei afaceri costă. Chiar mult. Cam 20-25% din prețul afacerii. Iar partea cea mai mare din acești bani vor fi cheltuiți înainte de vânzarea efectivă. De aceea trebuie să poți economisi acești bani cu 1-2 ani înainte. Ar fi o idee bună să adaugi acești bani la prețul rezultat din evaluarea inițială a afacerii tale. Pe ce se cheltuiesc acești bani?

  • Pe comisionul broker-ului. În Vest, acesta e de 8-12%, având o parte fixă în avans și un comision de succes. Sau alții cer un comision fix, de 7%, plătit în avans. În Romania vorbim însă de sume mai mici.
  • Pe tarifele diferiților consultanți și specialiști: avocați sau juriști, evaluatori, firme de audit etc.
  • Pe pregătirea efectivă a afacerii pentru vânzare. Cel mai grăitor exemplu este al unui apartament ce are o baie urâtă și veche: renovarea băii va duce la creșterea prețului de vânzare a apartamentului cu o sumă mai mare decât cea cheltuită pe lucrările de reamenajare a ei. Cred că ai înțeles ideea. Iată un exemplu concret în legătură cu sediul firmei sau spațiile de producție, de depozitare etc. pentru care poate că încă mai plătești rate la bancă. Acest lucru nu va fi tocmai pe placul noului proprietar. Aceștia vor afaceri cât mai curate, pe cât posibil fără rate bancare sau leasing.

De aceea eu sugerez ca actualul proprietar să facă un efort financiar pentru a cumpăra pe numele său sau pe o altă firmă a sa spațiul respectiv. Apoi să închirieze spațiile respective propriei afaceri cu cel puțin 1-2 ani înainte de a începe demersurile pentru a o vinde. Viitorul proprietar va avea posibilitatea să relocheze afacerea, să plătească o chirie actulului proprietar sau să o cumpere de la acesta. Clar și curat.

 

Sper că lectura ți-a fost de folos. Am ținut cont de unele sugestii primite de a fi mai scurt și mai concis.

Mulțumesc pentru prietenia ta și pentru timpul acordat citirii articolului meu!

 

Îți doresc numai bine și mult succes în tot ceea ce faci!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s